Cum curatam jucariile?

Jucarii din plastic, din lemn, papusi, plusuri, oricare ar fi materialul din care sunt facute, toate se murdaresc foarte repede. Prea repede am spune noi, mamicile!

Cat de des sau cum sa spalam jucariile sunt intrebari pe care ni le-am pus cu toate la un moment dat. Daca am fost inspirate in momentul in care le-am cumparat si atente la acest aspect, cu siguranta nu vom avea mari probleme. Dar ce te faci cand bebe le-a primit cadou si sunt aproape imposibil de curatat? Solutii se gasesc intodeauna, nu te ingrijora.
Iar noi ti-am pregatit cateva sfaturi care-ti vor fi cu siguranta de folos.

Jucariile noi se spala?

Ati face bine sa le curatati/spalati. Este o masura recomandata nu doar in vremuri de pandemie. Nu vorbim doar de bacterii, virusi sau diferiti germeni, ci inclusiv de praful de prin depozite sau magazine.
Curatati-le respectand instructiunile de pe eticheta si din start ati eliminat surprizele neplacute.

Cat de des spalam plusurile?

Faceti-va viata cat mai usoara. Bebe nu are nevoie de zeci de plusuri imprastiate prin camera sau in patut. Pastrati aproape jucaria preferata, iar pe restul puneti-le intr-un cos sau o cutie si scoateti-le doar atunci cand se joaca cu ele. In aceste conditii, e suficient sa le spalati o data la trei luni.

Cat despre jucaria preferata, aici lucrurile se complica pentru ca cei doi sunt inseparabil. Chiar si 5 minute fara ea, inseamna pentru bebe o tragedie. Decizia va apartine, dar puteti tine cont de sfaturile pediatrilor. Unii dintre ei considera ca mirosul jucariei contribuie la dezvoltarea afectiva si emotionala a copilului. Stim cat de atasati sunt micutii de mirosul jucariei sau a paturicii lor, dar nici nu-i putem lasa sa traiasca intr-un cuib de bacterii.

O solutie ar fi curatarea uscata a plusului. Astfel nu il veti priva pe micut de ea pentru prea mult timp.
Jucaria se pune intr-un sac cu un amestec de bircarbonat de sodiu si faina 2/3 , respectiv 1/3. Scuturati sacul energic si lasati-l cateva ore deoparte, apasandu-l din cand in cand. Cand scoateti jucaria din sac o puteti scutura sau aspira, iar apoi peria.

Pentru copiii mai mari e ceva mai simplu, pentru ca ii puteti antrena in aceasta activitate.

Ce detergent putem folosi in masina de spalat?

In cazul fericit in care puteti spala jucariile in masina de spalat haine, trebuie sa tineti cont de faptul ca nu puteti folosi programele la temperaturi inalte care ar distruge bacteriile.
Va trebui sa folositi si un dezinfectant pentru textile (care se adauga in compartimentul pentru balsam) pentru spalari la 30-40 de grade. Ca si in cazul detergentului, asigurati-va ca si dezinfectantul este hipoalergenic. Uscati apoi plusul in aer liber si nu in masina, pentru ca riscati sa-l stricati la temperaturi ridicate.
Daca sunt jucarii mai delicate, puteti folosi si saculetii pentru lenjerie.
Setati intotdeauna programul de centrifugare la maxim 500 de rotatii.

Cum spalam si dezinfectam jucariile din plastic, cauciuc sau lemn?

Depinde de material si de rezistenta la temperaturi inalte.

Pentru jucariile din plastic, cel mai simplu este sa le scufundam in apa cu cateva picaturi de detergent de vase. Daca eticheta lor o mentioneaza, le puteti pune si in masina de spalat vase. In ambele situatii le vom lasa sa se usuce bine, in aer liber sau le vom sterge cu un prosop curat.

Jucariile de baie ascund cel mai mare pericol pentru sanatatea celui mic, pentru ca in prezenta apei bacteriile se dezvolta cel mai repede.Cel mai indicat este sa le lasati sa se scurga de apa si sa se usuce dupa fiecare baita. In privinta curatarii, cel mai bine este sa le scufundati in apa cu putin otet. Evitati produsele pe baza de clor.

In ceea ce priveste jucariile de lemn, cel mai bine este sa le stergeti cu o laveta imbibata in apa cu sapun sau cu un servetel umed dezinfectant. La fel ca in toate celelalte situatii, clatiti sau stergeti jucaria pentru a inlatura orice urme de produs chimic.

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.