1 iunie, o zi speciala pentru toti copiii Romaniei

Prima zi din iunie ne ofera in fiecare an prilejul de a sarbatori copiii si copilaria, cu frumusetea si inocenta ei. E un moment special, in care ne aplecam mai mult ca oricand asupra a aceea ce inseamna de fapt viitorul nostru. Copiii sunt bazele lui, fara insa a exclude si alti factori care le influenteaza cresterea, dezvoltarea, educatia sau sanatatea.

Vom repeta la infinit un principiu in care credem: un copil crescut frumos, intr-un mediu armonios, educat si sanatos va fi un adult echilibrat, pe care familia, comunitatea si societatea se vor putea baza.

Sarbatorim in familie

De Ziua Internationala a Copilului, cel mai probabil veti fi si voi liberi si veti profita la maxim de aceasta pauza. E un prilej bun de a petrece mai mult timp cu micutul vostru si sa organizati ceva special, creand amintiri frumoase.

Dupa o perioada lunga de restrictii veti putea gusta din plin de bucuriile acestei zile. Va puteti plimba in parc fara masca, puteti merge din nou la cinema sau la teatru, ca sa nu mai spunem de iesitul la o terasa.

Sigur ca puteti exploata la maxim aceasta ocazie pentru a-l face pe cel mic sa invete sa se bucure de fiecare clipa de libertate si de fiecare cadou primit.

1 iunie, un gand pentru copiii uitati ai Romaniei

Va incurajam sa sarbatoriti aceasta zi speciala si sa va bucurati de ea impreuna cu copiii vostri. De data aceasta, v-am ruga sa alocati macar cateva minute din timpul vostru si poate sa faceti si ceva concret pentru copiii Romaniei aflati in situatii mai putin fericite: cei singuri, cei bolnavi, cei saraci sau cei agresati sau abuzati.

E un prilej de a le vorbi copiilor vostri despre semenii lor. Si nu e vorba despre a le intuneca sarbatoarea in vreun fel. E despre a intelege ca suntem diferiti, ca pentru unii viata e mai complicata si mai grea. E despre a intelege ca nu ni se cuvine totul si ca in viata nu vom primi totul de-a gata si ca putem sa-i ajutam pe cei mai putin norocosi.

Copiii nu sunt doar cifre in statistici

Daca nu stiati, peste 150.000 de copii din Romania merg seara la culcare flamanzi. Iar statisticile ii includ doar pe cei din mediul rural.
De asemenea, 21,5% dintre copiii romani traiesc la limita saraciei, ceea este mult peste media de 5,9% a Uniunii Europene. Peste 32% dintre copii traiesc sub pragul saraciei.

Sa nu uitam ca din cauza saraciei familiilor din care fac parte, copiii sunt expusi abandonului scolar. Aceiasi copii se afla sub un risc ridicat de a fi traficati sau de a suferi diverse forme de exploatare, incalcandu-li-se drepturi si libertati fundamentale.

Romania este tara copiilor ramasi singuri acasa. Cu parintii plecati in strainatate, in cautarea unui venit mai mare si a unui trai decent, lipsiti de afectiune si de supraveghere, cei mici se confrunta cu o serie de probleme, de la abandon scolar, autoizolare, tulburari emotionale si comportamentale, pana la privarea de drepturi elementare precum accesul la sanatate, beneficii sociale sau protectie juridica.

Potrivit unui studiu efectuat in decembrie 2019 de catre ANPDCA, 91.345 de copii aveau parintii plecati la munca in strainatate. Dintre acestia, 15.858 de copii aveau ambii parinti plecati, iar 11.143 copii parintele unic sustinator.

Din pacate, situatia unui numar mare de copii din Romania este cel putin ingrijoratoare.
In zi de sarbatoare, ganditi-va si la ei si daca puteti, iar daca aveti ocazia, faceti un gest de marinimie si fata de unul dintre ei. Nu trebuie sa fie neaparat azi. E important ca gandul de azi sa se transforme in fapta maine sau poimaine sau intr-o saptamana. Oricand, dar nu-i uitati.

La multi ani, dragi copii!

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.