Primii dintisori: ce trebuie sa stii?

Chiar daca bebelusii vin pe lume fara niciun dintisor, de fapt, dezvoltarea dintilor de lapte incepe inca din a opta saptamana de sarcina. Din luna a patra, mugurii viitorilor dintisori din minusculul maxilar al fatului vor produce chiar materia dura a acestora: smaltul si dentina.

La nastere, bebelusii au deja 20 coroane dentare pregatite pentru dentitia de lapte. Din luna a treia de viata, radacinile imping spre suprafata gingiilor coroanele, eruptia dentara efectiva producandu-se spre 6 luni.

Practic, in cazul tuturor bebelusilor dintii incep sa iasa urmand aceeasi schema: mai intai incisivii inferiori, apoi cei superiori, caninii si molarii. In ceea ce priveste momentul eruptiei, acesta difera de la un individ la altul. Nu exista prea devreme sau prea tarziu. La varsta de un an, incisivii vor fi iesit toti, iar pana la doi ani si jumatate, dentitia de lapte va fi completa.

Alaptarea si dintii de lapte

Conform studiilor de specialitate, o dezvoltare armonioasa a dintilor si a maxilarelor bebelusului este favorizata de alaptarea la san. Aceasta stimuleaza musculatura bucala si maxilarul de aproximativ 60 de ori mai mult decat biberonul.

La aparitia primilor dintisori foarte multe mamici se tem ca in timpul alaptarii, cel mic sa nu le raneasca. In realitate, acest lucru nu este posibil. Cum natura isi face intotdeauna treaba foarte bine, incisivii inferiori sunt acoperiti de limba, protejand astfel sanul mamei de o posibila muscatura.

Atentie, insa, la alaptarea pe timpul noptii. Cum laptele matern contine o mare cantitate de lactoza, iar productia de saliva este mai scazuta, el va ramane mai mult timp in cavitatea bucala si pe dinti. Astfel apare riscul producerii cariei dentare. Pentru a o preveni, este recomandat sa curatati dintii dupa fiecare masa si inainte de somn. Sigur ca va fi mai dificil de gestionat situatia daca cel mic se va trezi in timpul noptii, cerandu-si lapticul. Totusi, incercati sa-i dati putina apa, poate reusiti sa-i inselati gustul.

Primii dintisori: cu durere sau fara?

Eruptia dentara poate fi foarte dureroasa pentru multi copii, dar pentru unii dintre ei aceasta trece aproape insesizabila, fara a simti vreo durere sau disconfort.
Momentul este precedat de obicei de o salivatie abundenta. Bebe musca tot ce prinde, isi introduce degetele si pumnul in gura, isi freaca obrajii si urechile in incercarea de a detensiona maxilarele.
Alte simptome precum diareea sau febra pot fi asociate eruptiei dentare. In caz de febra mai mare de 39 de grade, luati legatura cu medicul pediatru.
In aceasta perioada, puteti apela cu incredere la gelurile dentare sau inelele de dentitie umplute cu un lichid racoritor pe care le gasiti in farmacii.

 

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.