Fructele de vara si beneficiile lor pentru copii

Copiii prefera mai degraba prajiturile cu ciocolata si inghetata, decat fructele. Nu e o noutate pentru noi, dar avem datoria de a-i face sa indrageasca si fructele, o sursa de importanta de vitamine si fibre.

Cum sa faceti asta? Obisnuiti-i de mici cu fructele, pornind de la a-i invata sa le recunoasca atat ca forma, culoare si denumire, dar si ca gust.

Aportul nutritional al fructelor

Fructele raspund unor nevoi nutritionale specifice celor mici. In primul rand, ele contin apa in proportie de 75% pana la 95%, prevenind astfel deshidratarea. Este o veste buna, tinand cont ca pe timpul verii, mai ales bebelusii trebuie sa consume o cantitate importanta de apa.

Fructele cu samburi

Piersica, nectarina si caisa. Fibrele lor sunt foarte bine tolerate de catre copii. Sunt bogate in beta-caroten, care este precursorul vitaminei A. Ea este indispensabila pentru o crestere armonioasa, o vedere buna si o piele sanatoasa.
De exemplu, 2 piersici mici ofera intre 1,5 si 3 mg de provitamina A (beta-caroten), adica 50% din nevoile unui copil.

Cum sa le preparati? Incepand cu varsta de sase luni, deci o data cu diversificarea, le puteti integra in meniul bebelusului sub forma de compot, milk-shake sau piure. Puteti prepara si o tarta delicioasa cu bucati mici de fructe, dar dupa ce dentitia s-a format.

Prunele, prin concentratia lor de sorbitol, un tip de fibra, faciliteaza tranzitul intestinal. Ele sunt mai bine tolerate daca sunt gatite. De aceea puteti sa faceti compoturi, in combinatie cu mere sau tarte, de la un an in sus. Nu uitati sa scoateti samburii!

Fructele rosii

Capsunii si zmeura contin multa vitamina C. Ele au avantajul ca pot fi mixate cu lapte si in acest fel pot fi introduse in alimentatia micutilor inca de foarte devreme. Aceste fructe merg foarte bine si in piureuri sau servite ca atare in bucati mici, cu branza.
In cazul in care aveti alergii in familie, evitati capsunii pana la varsta de 1 an.
Zmeura merge foarte bine in compoturi, in combinatie cu para sau piersica.

Ciresele contin si ele sorbitol, favorizand tranzitul intestinal. Ele pot fi servite ca si piure si chiar in salata. Atentie la samburi! Ele nu se vor da intregi copiilor, pana dupa varsta de trei ani.

Coacazele, murele, afinele si strugurasii sunt si ele bogate in vitamina C. Campioane sunt coacazele, 50 de grame din acest fruct asigurand necesarul nostru zilnic.
Ca si in cazul celorlalte fructe rosii, ele pot fi preparate in compoturi, piureuri sau tarte.
Intregi, ele pot fi date copiilor dupa varsta de 1 an.
Atentie insa la un aspect: fiind acidulate, pot sa creeze un anumit disconfort celor mici. De aceea, asociati-le cu fructe mai dulci, precum merele sau perele.

Pepenele galben si pepenele rosu

Acestea doua sunt excelente pentru hidratare. In cazul pepenelui galben, cu cat culoarea este mai intensa, spre portocaliu, cu atat contine mai mult beta-caroten.
Nu mai e nevoie sa spunem ca ambele se consuma proaspete, ca atare, marimea bucatilor fiind determinate, evident, de varsta copiilor.

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.