Cum alegem incaltamintea copiilor?

Sireturi, fermoar sau prindere cu scai? Pe glezna sau nu? Din piele sau din material textil? Acestea sunt doar cateva din intrebarile pe care ni le punem atunci cand alegem o pereche de pantofi pentru copiii nostri.

Vorbim despre un proces deloc usor, pentru ca trebuie sa ne gandim la confortul, dar si la sanatatea micutilor. De la forma sau tipul de inchidere, la materialele din care sunt facuti, totul conteaza.

Exista cateva criterii esentiale de care trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam o pereche de incaltari pentru copii. Inainte de a o face puneti-va intrebarile de mai jos:

Ce sistem de inchidere sa aleg?

Mai ales in primul an de viata optati pentru sireturi. Ele asigura o mai buna sustinere a piciorului, iar pantoful se adapteaza mai bine formei gleznei.

De retinut: cu cat sireturile avanseaza mai mult spre laba piciorului, cu atat ma larg veti putea deschide pantoful si il veti incalta pe bebe mai usor.
In jurul varstei de doi ani, cand micutul incepe sa se descurce singur, puteti trece la arici sau scai. Ii va fi mult mai usor sa invete sa se incalte singur, dar si sa dea jos incaltamintea.

Pantofi pe glezna sau nu?

Incaltamintea care urca pe glezna este recomandata pentru copii, tocmai datorita capacitatii de a sustine aceasta parte a piciorului deosebit de fragila. Cu toatea acestea, purtat prea mult, acest tip de pantof poate ingreuna mersul si genera o atrofiere a musculaturii din aceasta zona, ceea ce nu-l va ajuta pe cel mic.

Avantajul pantofilor care nu sunt pe glezna este ca, desi mai putin siguri, vor forta practic intarirea musculaturii si implicit vor imbunatati rezistenta gleznei.

Inchidere cu fermoar la calcai?

Chiar daca sunt mult mai usor de incaltat, pantofii cu fermoar in spate au dezavantajul ca nu permit o deschidere prea mare, iar piciorul copilasului nu se va pozitiona corect. Degetele sale nu vor avea suficient spatiu si vor fi indoite precum intr-o soseta prea scurta.

Trebuie sa cumpar pantofi ortopedici?

Picioarele bebelusului, dolofane si rotunjoare, au adesea talpa plata. Aceasta se datoreaza insuficientei dezvoltari musculare a boltei plantare. Aceasta incepe sa se adanceasca undeva intre 18 luni si 2 ani. Este, asadar, inutil sa cumparati pantofi ortopedici inaintea acestei varste si mai ales inainte de a fi consultat un medic specialist.

Poate bebe sa poarte incaltamintea fratiorului mai mare?

Raspunsul care ne vine in minte automat este nu, pe motivul ca pantofii sunt deformati. Dar specialistii spun clar ca nu prea conteaza ca pantofii au fost purtati. Daca ne gandim mai bine, oare cat de mult poarta bebelusii o pereche de pantofi astfel incat sa ajunga sa fie uzati sau deformati?
Asa ca, transmiteti fara griji papuceii de la un bebe la celalalt, fara probleme.

Care sunt caracteristicile unui pantof de calitate?

-Pielea, la interior si la exterior, este singurul material care nu provoaca alergii

-Talpa antiderapanta cu grosime de maxim un centrimetru. Ea trebuie sa fie rezistenta, dar nu rigida, pentru a facilita mersul

-Intarituri/cusaturi plasate astfel incat sa sustina pantoful in special in partea din spate, astfel incat calcaiul sa fie stabil

-Partea din fata trebuie sa fie cat mai larga, iar varful sa fie mai ridicat si cat mai putin curbat spre interior

-Limba pantofului trebuie sa fie cat mai lunga, pentru a proteja glezna. Atentie, insa, in momentul in care legati sireturile sa nu formeze pliuri care sa-l jeneze pe cel mic

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.