Cum invata copiii sa citeasca?

Traditia spune ca un copil invata sa scrie si sa citeasca in clasa intai. Si pentru majoritatea dintre noi, parintii, chiar asa a fost. Am mers la scoala la 6 sau 7 ani si acolo am invatat alfabetul, am facut liniute si bastonase, iar apoi am trecut la litere si cuvinte.

Vremurile s-au schimbat, iar copiii nostri invata mult mai repede sa scrie si sa citeasca. Cu atat de mult informatie in jurul lor este practic imposibil ca invatarea sa nu se produca. Cum deprind secretele cititului cei mici si cat depinde de noi sa faca acest lucru cu placere si sa iubeasca lumea cartilor, aflati in cele ce urmeaza.

Jocuri, litere, cuvinte

Copiii invata jucandu-se. Jocul este pentru ei un mod de viata, scopul principal al fiecarei actiuni sau gest. De aceea trebuie sa ne folosim de joc in procesul de invatare. Integrand diferite activitati sau sarcini in joc, cei mici nu le vor percepe ca pe o obligatie si de aceea posibilitatea de a opune rezistenta este mai mica.

La fel si cu cititul. Daca il vom lasa exclusiv in sarcina scolii, pentru clasa pregatitoare sau clasa intai, el va fi asociat cu scoala, cu ceva impus si nu cu jocul, iar placerea nu va mai fi la fel de mare. Pe cand daca ii vom invata cu ajutorul jocurilor, tragerea de inima va fi mult mai mare.

Un pas important consta in cunoasterea si recunoasterea literelor. Cel mai simplu este sa folositi literele magnetice sau puzzle-urile alfabet. In primul caz, le puteti insira pe o tablita magnetica sau chiar pe usa frigiderului. In cazul puzzle-urilor, literele trebuie potrivite in locul din care au fost luate. Repetand miscarea, copilul va retine forma si o va asocia cu litera corespunzatoare. El isi exerseaza astfel atat abilitatile motrice fine, cat si coordonarea mana-ochi si memoria.

Frumos colorate, din materiale placute la atingere ele sunt deosebit de atractive pentru micut, iar procesul de invatare va fi o placere.
Desigur ca mai aveti la indemana clasicele alfabetare sau cuburile din lemn inscriptionate cu litere.

Pentru a decoperi mai multe produse din aceasta categorie puteti accesa in orice moment magazinul nostru online bebe-toys.ro.

Mai intai cuvinte, apoi litere

Foarte multi parinti se plang ca micutii lor cunosc literele, dar nu pot forma cuvinte. Cheia succesului consta in a-i invata pe copii direct cuvinte scurte.

Cand copiii invata prima data literele ei se bucura ca le recunosc, dar nu inteleg ce pot face apoi cu ele. De aceea este important sa initiati jocuri care sa implice fie cartonase , fie cuburi sau diverse piese pe care sa fie imprimat un cuvant si imaginea obiectului pe care il desemneaza. Copilul va recunoaste astfel cuvinte si ii va fi mult mai usor sa formeze singur cuvinte, sa scrie si sa citeasca.

Mai ales daca la varsta de 5-6 ani, copilul se confrunta cu dificultati in a citi si a scrie este foarte important sa abordati aceasta strategie. Nu este vorba despre vreun retard in dezvoltare, ci mai degraba de o metoda deficitara aplicata in procesul de invatare.

Faceti o lista cu acele cuvinte pe care le foloseste cel mai des si cu cele legate de universul sau. Apoi fie creati cartonase, fie folositi jocuri cu piese care sa contina cuvantul si obiectul asociat. Prezentati-i in fiecare zi cinci astfel de cartonase, de trei ori pe zi daca este posibil. In prima faza doar rostiti cuvantul in timp ce ii aratati cartonasul, fara a-i cere sa-l pronunte.
Este suficienta doar vizualizarea acestuia. Repetati procesul cu aceleasi cartonase, timp de 5 zile, apoi schimbati cartonasele. Progresul va fi vizibil si ii va fi din ce in ce mai usor sa scrie si sa citeasca.

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.