Zaharul in alimentatia copiilor: care sunt pericolele?

La fel ca si in cazul adultilor, excesul de zahar este periculos pentru sanatatea copiilor. Cu siguranta ca el este necesar pentru a asigura doza de energie zilnica de care cei mici au nevoie, dar consumul trebuie sa fie moderat si controlat.

Cu cat stim mai multe despre aceasta substanta, cu atat vom putea gestiona mai bine situatia.

Zaharul din compozitia alimentelor

Copiii sunt absolut cuceriti de alimentele cumparate si nu le pot rezista: dulciuri, iaurturi, bomboane. Daca au si surprize, ati pierdut lupta din start.

Cum de cele mai multe parintii nu cunosc cantitatea de zahar pe care cei mici ar trebui sa o consume, nu impun nici limite. Partea si mai rea este ca pe langa zahar, aceste alimente contin si grasim saturate, astfel ca efectele consumului excesiv sunt si mai grave.

Doza zilnica de zahar pe care un copil trebuie sa o consume este realizata cu usurinta doar din sucuri de fructe, piureuri sau supe de legume. Aceasta este de aproximativ 17 grame pe zi.
Cea mai buna solutie ar fi combinarea fructelor si alternarea lor pe tot parcursul saptamanii. Cel mic le va descoperi gustul, iar apetitul sau se va deschide si mai mult pentru produse sanatoase.

Desigur ca este imposibil sa eliminam alimentele ce contin zahar. Si nici nu trebuie sa o facem.  Micutii au nevoie de energia furnizata de ele in diversele lor activitati. Aveti acasa iaurturi, biscuiti sau sucuri? Nu le lasati la indemana copiilor. Stabiliti voi portiile si integrati-le in regimul lor. Excesul este cel care le face rau.

Efectele consumului de zahar asupra copiilor

Daca un copil va manca seara tarziu, nu numai ca va adormi greu, dar a doua zi se va trezi fara energie si va dori sa doarma in continuare. Aceasta ii va tulbura ritmul cotidian si activitatile. Excesul de calorii si activitatile mai putin reduse vor determina o crestere lenta, dar sigura in greutate.

Pancreasul va incepe sa produca mai multa insulina decat este nevoie pentru a absorbi cantitatea de zahar din sange. Lucrurile se pot complica si mai mult, determinand o hipoglicemie si, mult mai grav, sa genereze un diabet infantil.

Desi greu de crezut, si copii sunt expusi si riscului de boli cardiovasculare, hipertensiune si obezitate. Probabilitatea de a suferi de una dintre acestea este marita de consumul excesiv de zahar.

Copiii supraponderali sunt mult mai susceptibili de a dezvolta o rezistenta la insulina, iar de aici pana la diabetul de tip 2 mai este doar un pas.
Un copil supraponderal va deveni un adult care se va lupta intreaga viata cu controlul greutatii. O data cu cresterea in greutate creste si numarul celulelor capabile sa stocheze grasime. Numarul lor nu va mai putea sa scada vreodata.

Sa gandim insa pozitiv si sa ne uitam mai degraba la avantajele unui consum scazut de zahar.

Un consum redus de zahar si alimente sarate ii va ajuta pe micuti sa descopere gustul natural al alimentelor.
Un regim alimentar bogat in vitamine, minerale, proteine si zaharuri naturale este esential pentru sanatatea si dezvoltarea lor ulterioara.

 

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.