Iarna e deja aici, iar organismul nostru este asaltat din toate partile. In special micutii nostri trebuie protejati, iar imunitatea lor intarita pentru a trece cu bine de sezonul rece.
In continuare v-am pregatit o lista de alimente ce nu ar trebui sa lipseasca din meniul copiilor (dar nici al nostru!), impreuna cu beneficiile fiecaruia.
Radacinoase pentru rezistenta la frig
Printre asa-zisele legume de iarna se numara numeroase radacinoase precum cartofii, sfecla, napul, prazul sau morcovii. Bogate in glucoza, ele furnizeaza corpului energia necesara pentru a se incalzi si a tolera frigul cu usurinta.
Le puteti servi ca si garnituri, pureuri sau in sosuri.
Fructe colorate pentru vitalitate
Pentru a face plinul de minerale si vitamine, dati-le celor mici fructe. Nu exista limite. Cu cat sunt mai colorate, cu atat sunt mai pretioase. Ele sunt bogate in vitamina C si B9 (acid folic) care ajuta organismul in lupta contra infectiilor si ne mentin in forma. Preferabile sunt chiar fuctele de sezon: citricele (portocale, mandarine, grapefruit) si kiwi (atentie la cei alergici).
Proteine animale pentru anticorpi
Esentiale pentru formarea anticorpilor, proteinele animale (oua, carne, peste) ajuta la combaterea infectiilor. Pana la 36 de luni, copiii trebuie sa consume 15 grame pe zi, iar intre 4 si 10 ani, intre 20 si 30 grame.
Este perfect in regula sa includem proteinele animale in meniu, o data pe zi, favorizandu-le pe cele bogate in fier, mai ales iarna.
Leguminoase pentru buna dispozitie
Hormonul responsabil pentru buna noastra dispozitie este serotonina. Incluzand legumoasele in regimul nostru alimentar si al celor mici, ne vom ingriji si de starea de bine psihica. Fasolea, mazarea sau lintea pot fi o garnitura satioasa si gustoasa.
O piele fina, de bebe, gratie acizilor grasi
Formula castigatoare pentru cresterea imunitatii consta in reducerea grasimilor hidrogenate (margarina, prajeli) si favorizarea acizilor grasi esentiali ce ajuta pielea sa se protejeze impotriva factorilor externi precum frigul sau vantul.
Gasim grasimile “sanatoase” se reasesc in peste (somon, hering, ton) si in uleiurile vegetale din familia omega 3 (nuci, soia, rapita).
Iaurturi si bacterii lactice pentru flora intestinala
Mai ales in cazul administrarii de antibiotice, iaurtul, obtinut din lapte fermentat,este alimentul ideal pentru refacerea florei intestinale. Bacteriile lactice sub forma de capsule sau lichide sunt de asemenea eficiente si usor de consumat.
Liber la ciocolata
Desi nu recomandam dulciurile pentru cei mici, cicolata, in special cea neagra poate face o exceptie. Bogata in fier si magneziu, poate atenua micile caderi de dispozitie datorate iernii, care ne ajung pe toti la un moment dat.
Ceapa si usturoiul: antibiotice naturale
Cele doua ne vor ajuta in lupta impotriva infectiilor, prin stimularea sistemului imunitar. Incercati sa le gatiti. Vor fi mult mai usor de acceptat de catre micutii vostri, decat in varianta cruda.
Lapte pentru rezistenta la raceala si gripa
Inainte de somn, dati-le celor mici biberonul sau un pahar de lapte. Nu e obligatoriu sa fie lapte de vaca. Laptele de migdale, de exemplu este bogat in vitamina E, savuros si creste rezistenta la infectii.
Nu uitati de periajul dintilor. Necuratati dupa consumul de lapte, ei sunt expusi cariilor.
Si lista ar mai putea continua. Esential este ca micutii nostri sa aiba un regim alimentar corect, diversificat, din care sa nu lipseasca in nicio zi alimente crude, precum legumele sau fructele.