Cum sa-ti protejezi nou-nascutul de canicula

Sa nasti vara poate fi o binecuvantare: organismul bebelusului se poate intari pentru iarna, parintii sunt mult mai relaxati datorita timpului frumos si chiar mai liberi. Totusi, caldura, soarele, tantarii constituie o combinatie care impune luarea unor masuri de precautie inca din primele zile de dupa nastere.

Bebelusul vara: nu e obligatoriu sa iesiti afara

In mod ideal, artunci cand sunt mai mult de 26-27 de grade afara, nu e recomandat sa iesiti la plimbare cu cel mai nou membru al familiei voastre. Cel mai bine se simte acasa, acomodandu-se cu mediul lui si cu parintii.
La revenirea din maternitate, asigurati-va ca il veti instala intr-o camera racoroasa. Daca decideti totusi sa-l scoateti afara sau e necesar sa faceti acest lucru, evitati intervalul 11.00-18.00, cand caldura atinge cotele maxime.

In cautarea umbrei

Fie ca vorbim de landou, fie de carucior, asigurati-va ca este lasata copertina sau parasolarul, verificand constant temperatura din interior. De asemenea, aveti grija ca micutul sa fie tot timpul orientat spre voi, astfel incat sa-l puteti supraveghea si sa-i verificati starea. Mergeti pe trotuare, la umbra si evitati ca soarele sa bata direct pe carucior.
Evitati pe cat posibil marsupiile sau port-bebe-urile. Fiind lipit de corpul vostru, cel al bebelusului se va supraincalzi si aceasta nu ii va face bine, cu siguranta.

Atentie la aerul conditionat

In masina verificati ca soarele si aerul conditionat sa nu bata direct pe noul-nascut.
Feriti-l si de variatiile mari de temperatura. Organismul lui nu este suficient de dezvoltat pentru a se adapta acestor diferente. Cand iesiti din masina in caldura de afara, de exemplu, diferenta nu trebuie sa fie foarte mare. Pentru aceasta raciti aerul din masina, dar nu exagerat.
Marile diferente de temperatura il pot imbolnavi pe micutul vostru. Daca pornit aerul conditionat, trebuie sa aveti maxim 10 grade mai putin decat afara. Deci, o temperatura intre 20 si 25 de grade in interior este ideala.

Fara prosop peste carucior

Nu puneti un prosop peste carucior crezand ca va protejati mai bine bebelusul. Acesta va crea un efect de sera, iar temperatura va creste. Mai bine folositi o umbrela.
Pentru a-l racori pe micut puteti folosi un spray cu apa termala sau un pulverizator cu apa. Aceasta cu siguranta ii va place placere!

La temperaturi de peste 25 de grade, puteti sa-l lasati doar in scutec. Intre 20 si 25, il puteti imbraca intr-un body cu maneci scurte.
In timpul plimbarii, trebuie sa aveti intotdeaua cu voi si o paturica subtire sau un cearsaf pentru a-l acoperi de actiunea directa a razelor soarelui.
Daca plimbarile voastre sunt seara, inarmati-va cu creme sau spray-uri anti-tantari potrivite pentru aceasta varsta.

Hidratarea este esentiala

La fel ca si pentru adulti, hidratarea este foarte importanta pentru bebelusi. Daca il alaptati la san, nu asteptati sa dea semne ca i-ar fi foame. Alaptati-l cat de des posibil pentru a-l hidrata si pentru a compensa pierderile de apa prin transpiratie.
Daca-l alaptati cu biberonul, atunci puteti ca intre mese sa-i dati sa bea apa. In cazul biberonului, este recomandat ca laptele sa fie preparat la temperatura camerei. Evitati astfel si inmultirea microbilor, iar laptele va fi bun pentru consum timp de o ora. In comparatie, cel incalzit si apoi racit, are un timp de conservare de doar 30 de minute. Daca alaptarea dureaza mai mult de atat, va trebui sa aruncati laptele ramas si sa pregatiti altul.

Cremele de protectie solara

Inainte cu 30 de minute de a iesi la plimbare, dati-l pe cel mic cu o crema de protectie solara. Repetati operatiunea la 30 de minute dupa expunerea la soare. Este important sa respectati aceste intervale pentru o protectie eficienta.
Folositi crema si daca este innorat, pentru ca razele ultraviolete trec prin nori.

Daca in ciuda tuturor acestor masuri bebelusul devine apatic, moale, iar densitatea urinei scade, nu ezitati sa va prezentati la urgenta.

 

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.