8 alimente de evitat in perioada alaptarii

In calitate de mama trebuie sa cunosti alimentele pe care le poti consuma in perioada in care alaptezi. Tot ceea ce mananci se transmite bebelusului tau, prin intermediul laptelui matern.

La fel ca si in timpul sarcinii, mamele care alapteaza trebuie sa fie atente la regimul lor alimentar. Exista mai multe alimente care trebuie evitate, pentru ca pot afecta sanatatea bebelusului. Nu cantitatea este importanta, asa cum sustin unii, ci calitatea si valoarea nutritiva a ceea ce mananci.

Cum trebuie sa fie regimul tau alimentar?

Un mic dejun copios este recomandabil. Vei avea energie pentru intreaga zi si nu trebuie sa-ti faci griji pentru silueta, intrucat ai timp sa arzi caloriile.
Poti opta pentru un ou-ochi sau omleta, fructe proaspete sau uscate, seminte, sunca sau piept de pui.

Sunt permise gustarile, dar trebuie sa fie cu grija alese. Un exemplu poate fi un ceai si paine prajita unsa cu putina dulceata, miere sau o crema de branza slaba.
Nu uita ca cina nu trebuie sa fie prea bogata. O optiune sanatoasa pentru acest moment al zilei ar fi legumele, bogate in fibre si cu putine calorii.

Perioada alaptarii trebuie sa fie una a echilibrului alimentar. Poti manca din toate cate putin. Daca vorbim de lactate, consumul lor in exces nu va stimula lactatia. Aceasta depinde de cu totul alt procese si nu are nicio legatura cu laptele pe care-l bei.

Evident ca poti consulta oricand un medic specialist cu privire la regimul alimentar pe care sa-l urmezi in aceasta perioada.

Cele 8 alimente pe care sa le eviti

Printre alimentele pe care nu trebuie sa le consumi in perioada in care alaptezi se numara:

Leguminoasele
Sunt de evitat nautul si fasolea boabe. Ele afecteaza buna functionare a intestinului gros al bebelusului, provocandu-i flatulenta si tulburari digestive.

Citricele
In aceasta grupa avem, de exemplu, portocala, mandarina sau fructul pasiunii. Acestea sunt daunatoare stomaculului micutului, provocandu-i arsuri si afectandu-i functia digestiva.

Condimentele
Piper, ardei iute, curry pot perturba functia digestiva a bebelusului, creandu-i un disconfort sporit.

Ceapa
Consumul cepei poate avea efecte asupra dispozitiei micutului si a dezvoltarii lui emotionale. Ea poate provoca sugarului iritabilitate si chiar colici.
Totusi, unii specialisti considera ca ceapa nu pune probleme speciale si ca ar fi chiar benefica pentru sanatatea bebelusului, datorita continutului mare de polizaharide, flavonoide si fructozamine.

Brocoli si conopida
Aceste alimente pot genera crampe abdominale, producand un disconfort vizibil celui mic. De observat si faptul ca acestea modifica si gustul laptelui matern.

Cafeaua
Aceasta trebuie evitata in timpul alaptarii pentru ca va perturba somnul bebelusului. Sugarul se va confrunta cu insomnii si nervozitate, ceea ce ii va afecta dezvoltarea cerebrala normala.

Pestele cu carne rosie
Acest tip de peste trebuie evitat pana cand copilul va implini un an. Recomandarea vizeaza preintampinarea aparitiei oricarui tip de alergie.

Speram ca aceste sfaturi sa iti fie utile si sa va asigure linistea si confortul tie si bebelusului tau. Trebuie sa tii cont insa si de faptul ca fiecare organism este unic, iar cel al copilasului poate reactiona diferit fata de al tau.
Daca nu te descurci singura, apeleaza cu incredere la medicul pediatru. Cu ajutorul acestuia veti identifica in mod cert un regim care sa vi se potriveasca amandurora.

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.