Cinci greseli comune in igiena bebelusului

Nu doar tinerele mamici fac greseli cand este vorba de igiena bebelusului lor. In realitate, majoritatea mamelor se mai inseala fie in privinta produselor de ingrijire, fie a frecventei sau modului in care cel mic trebuie spalat sau curatat.

Pielea bebelusului, cea mai fragila

Vorbim despre partea cea mai afectata in timpul baii sau al celorlalte ritualuri de ingrijire. Pielea bebelusului este fina, dar si foarte vulnerabila. De aceea, ea necesita o atentie cu totul aparte.
Nu trebuie sa acordam importanta doar produselor folosite pentru spalare, ci si modului in care acestea se aplica. De exemplu, faptul de a nu limpezi corect un sampon sau a nu utiliza un produs hipoalergenic poate avea consecinte serioase, precum iritatii sau alergii.

Greseli usor de facut, la fel de usor de reparat

E adevarat ca atunci cand ne ocupam de igiena micutului nostru trebuie sa avem grija in primul rand sa nu facem nimic din ceea ce ar putea dauna sanatatii lui pe termen mediu sau lung. Aceasta nu inseamna sa ne stresam si sa ne invinovatim la infinit daca bebelusul a facut, de exemplu o iritatie.
Pe cat de usor se fac aceste greseli, pe atat de usor se repara si mai ales invatam din ele.

Dar, pentru a fi siguri ca tu nu vei fi niciodata in aceasta situatie, ti-am pregatit o lista cu cinci posibile greseli.

1.Aplicarea samponului

Atunci cand aplici un sampon, asigura-te ca ai insistat suficient asupra scalpului. Pentru ca efectul sa fie cel dorit, produsul trebuie lasat sa actioneze exact cat este indicat pe ambalaj.
Cel mai adesea, samponul este aplicat la sfarsitul baitei si limpezit fara a-l mai lasa sa actioneze. In medie, timpul sau de actionare este de 5 minute.

2. Lipsa igienei

Desi mai greu de crezut, se intampla si acest lucru. Din diferite motive, unele mamici fac baie copilasului doar o data la 2 sau chiar 3 zile. In acest fel se acumuleaza grasimea, sudoarea sau praful. Desi bebelusii nu par murdari, si ei au nevoie de acelasi tratament ca si adultii.
Pentru a se asigura ca baile zilnice nu fac rau pielii, asigura-te ca folosesti produse cu un pH potrivit, pentru a mentine echilibrul hidrolipidic al pielii.

Din cauza igienei precare, bebelusul poate prezenta uneori iritatii usoare sau mancarimi ale pielii, mergand pana la infectii .

3. Spalatul mainilor si curatarea unghiilor

Mainile si unghiutele celor mici pot retine o parte semnificativa din murdaria acumulata peste zi. De aceea, trebuie acordata o atentie sporita mainilor. Ele trebuie spalate cat de des posibil si mai ales dupa ce bebelusul a mancat. Acelasi lucru se impune si dupa ce s-a jucat afara.

Sub unghiile copiilor se ascunde o cantitate importanta de mizerie. De altfel, acestea sunt o poarta de intrare pentru multe boli care ii afecteaza inca de la varste mici.
Cand unghiile sunt prea mari, ei se pot zgaria.

Asadar, curatati unghiile si taiati-le de doua ori pe saptamana pe cele de la maini, si o data pe saptamana pe cele de la picioare.

4. Cum curatam nasul?

Curatarea nasului este si ea extrem de importanta in igiena bebelusului, necesitand si mai multa atentie atunci cand este congestionat.
Pentru a-i curata nasul, copilasul trebuie asezat pe spate, inclinandu-i usor capul intr-o parte. Se pot utiliza picaturi de apa de mare sau ser fiziologic.
Atentie, capul trebuie inclinat inspre partea pe care se afla nara care se va curata.
Copilul va fi ridicat dupa aproximativ 20 de secunde pentru a putea expulza mucusul. Operatiunea poate fi incheiata prin utilizarea unui aspirator nazal.

5. Igiena intima

In cazul baieteilor, asigura-te ca nu retragi pielea care acopera glandul, preputul, pentru ca acesta il protejeaza de infectii. El se va separa de penis in mod natural, pana la varsta de 2 ani. Curatarea se face foarte delicat.
La fetite, cea mai frecventa greseala este sa se spele intai anusul, mergand spre vagin. Ca si consecinta, bacteriile din intestin se vor deplasa spre vagin, provocand infectii.
Evitati si hainele prea stramte, pe corp.
O alta eroare consta in curatarea incorecta a zonei genitale atunci cand se schimba scutecul. Din nou, bacteriile se vor inmulti, provocand infectii si un disconfort sporit micutului.

 

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.