Sase curiozitati despre dezvoltarea copiilor

Sunt lucruri pe care le stiati mai mult sau mai putin despre dezvoltarea copiilor, de la primele zile de viata pana la pubertate. Unele sunt amuzante, altele par adevarate minuni ale naturii, altele mituri.

De fapt, aproape fiecare etapa de crestere are cate o astfel de curiozitate atasata, iar noi am intocmit o lista care suntem siguri ca va va trezi interesul:

1.Nou-nascutii plang fara lacrimi

Este total adevarat. Bebelusii plang inca din primele clipe de viata, dar fara lacrimi. Aceasta se datoreaza unei probleme fiziologice: canalele lacrimale nu sunt complet dezvoltate (deschise), astfel ca nu permit trecerea lacrimilor.

2. Pierderea in greutate la iesirea din spital

Orice mama stie deja ca micutul cantareste mai putin la iesirea din spital decat la nastere. In primele 3-4 zile de viata, nou-nascutii pierd intre 5 si 10% din greutate. Este un fapt absolut normal, fara niciun motiv de ingrijorare.

3. Fara dentitie completa inainte de 3 ani

Primii dintisori apar in general intre 6 si 7 luni, apoi la 12 luni, urmand ca pe parcurs, pana la varsta de 3 ani sa se formeze intreaga dentitie de lapte. Asadar, nu va asteptati ca micutul sa aiba toti dintisorii mai devreme de aceasta varsta.

4. Frica de straini

Bebelusii dezvolta in jur de 8 luni o teama brusca de straini. Este un comportament de tip adaptativ absolut normal. Ceea ce este insa interesant e faptul ca majoritatea manifesta aceasta frica fata de alti copii si nu fata de adulti.

5. Importanta factorilor externi in dezvoltarea copiilor

Factori precum nutritia, modul de viata, mediul sau asistenta medicala influenteaza decisiv dezvoltarea copiilor, fiind mai importanti decat cei genetici, mosteniti. De aceea, cei mici trebuie sa beneficieze de o atentie speciala, de ingrijirea sanatatii si a tuturor nevoilor de baza.

6. Cresterea rapida la nastere si la pubertate

Copiii cresc foarte repede in primul an de viata. Pe parcursul celor 12 luni ei cresc in inaltime cu 50%, iar apoi adauga in medie cate 6 centimetri pe an.
La pubertate, cresterea se va accelera din nou, iar aceasta etapa va dura aproximativ 4 ani. La fete procesul este accelerat in primii doi ani, in timp ce pentru baieti el se produce pe parcursul intregii perioade.

Fiecare etapa are specificul si farmecul ei. Noi, ca parinti, traim intens fiecare clipa si ne implicam total, pentru ca tot ceea ce conteaza este ca micutii nostri sa fie sanatosi si sa se dezvolte armonios. Nu trebuie sa uitam, insa, sa ne bucuram de aceste clipe si sa nu ne lasam coplesiti de griji si de ganduri inutile, cateodata.

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.