Cum sa stimulezi limbajul copiilor intre 1 si 2 ani

Stimularea precoce a limbajului este foarte importanta pentru copii, in special pentru procesul ulterior de invatare a cuvintelor si de dezvoltare a vocabularului. Din acest motiv am pregatit in acest articol o serie de exercitii pe care le puteti face cu micutii vostri intre 1-2 ani.

Despre limbaj si tipuri de limbaj

Limbajul nu se refera doar la vorbire. Exista si limbaj nonverbal. La fel, se poate vorbi despre limbaj expresiv si limbaj comprehensiv.
Putem compara limbajul cu un depozit de idei, concepte si simturi pe care le organizam si le clasificam ca intr-o biblioteca inca de la nastere. Pe masura ce crestem, ascultam, ne insusim, organizam si apoi adaugam informatiile in acest depozit. Vorbim in acest caz de limbajul comprehensiv, despre intelegere. Cand comunicam si exprimam ceea ce simtim, utilizam limbajul expresiv.

Exercitii de stimulare a limbajului comprehensiv

Este vorba de un intreg proces de invatare, in care combinam acumularea de noi cunostințe cu testarea acestora. Iata in continuare cateva exemple de astfel de exercitii.

Arata imaginea cu degetul

Pentru acest exercitiu aveti nevoie de planse cu imagini sau desene. Ii veti cere micutului vostru sa va indice obiectul, animalul sau culoarea de pe plansa, corespunzand cuvantului pe care tocmai l-ati pronuntat. Astfel nu numai ca va invata cuvinte noi, dar ii vei putea testa si nivelul de cunostinte.

Onomatopeele

Cand copilul este inca foarte mic, ii este dificil sa-si aminteasca diferite cuvinte. De aceea, onomatopeele sunt de mare ajutor. Utilizand sunetele care imita de exemplu un animal, acesta va retine mai usor animalele. Va stii ca pisica face “miau”, cainele “ham-ham”, cocosul “cucurigu” si asa mai departe.

Alege desenul

Pregatiti perechi de cate doua desene reprezentand diferite obiecte, animale sau culori si prezentati-le pe rand celui mic. Aveti grija ca intotdeauna sa includeti si imaginea unui lucru pe care inca nu-l cunoaste. Este o alta forma a de a testa cunostintele copilului, dar si de a-l invata cuvinte noi.

Exercitii pentru stimularea limbajului expresiv

Privirile, gesturile, sunetele sunt parte a limbajul micutilor nostri si sunt primele modalitati de exprimare inainte ca acestia sa inceapa sa rosteasca primele cuvinte. Exercitiile pentru stimularea acestora sunt foarte importante si il vor ajuta si in dezvoltarea ulterioara pentru ca, nu-i asa, limbajul nu inseamna doar vorbire!

Imita sunete

Incurajati-l sa scoata diferite sunete, imitandu-va pe voi, pe ei insisi sau diferite animale. Este cel mai bun exercitiu pentru deprinderea vorbirii, pentru a se exprima si care poate mai tarziu il va ajuta sa-si depaseasca o oarecare timiditate.

Gesticulati

Vorbirea este insotita de gesturi. Fie ca vorbim de expresia fetei sau de miscarea bratelor, de intregul limbaj al corpului, acestea ne completeaza cuvintele si le amplifica sensul. De aceea si cand vorbim cu micutii nostri, trebuie sa ne folosim de gesturi. Prin imitatie, le vor adauga si ei propriului limbaj.

Priviti-va in ochi

Cand vorbim unii cu altii este important sa ne privim in ochi. Cand comunicam cu copiii nostri este recomandat sa ne asezam la acelasi nivel cu ei si pe langa apropierea fizica, sa avem acest contact vizual. Vom da astfel mai multa forta mesajului nostru, iar ei isi vor insusi acest mod de a comunica ce se va dovedi foarte utile si mai tarziu in viata.

Exercitii de respiratie

Respiratia corecta si dezvoltarea capacitatii pulmonare sunt si ele importante in vorbire. Muschii antrenati in vorbire pot fi dezvoltati inca de timpuriu prin jocuri simple si placute celui mic. Suflatul in baloane de sapun sau in vaporul de hartie ce pluteste in cada de baie, sunt exercitii excelente in acest sens.

Jocul cu microfonul

Chiar daca uneori este un cosmar pentru parinti, jocul cu microfonul este o distractie totala pentru cel mic. Pe langa latura amuzanta, acesta are insa rolul de a-l obisnui pe cel mic cu sunetul propriei voci si de ai facilita procesul de invatare a cuvintelor noi.

Asadar, exercitiile de stimulare a limbajului pentru copiii intre 1 si 2 ani sunt departe de a fi dificile sau neplacute. Ele sunt de fapt jocuri ce pot fi integrate fara nicio retinere in rutina voastra zilnica. Beneficiile se vor vedea nu doar pe termen scurt, in dezvoltarea vorbirii celor mici ci si pe termen lung, in abilitatile de comunicare ale acestora.

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.