Copiii si curcubeul, intre joc si simbol al sperantei

Mesajul emotionant al curcubeului pe care copiii nostri ni l-au transmis ne-a dat tuturor puterea de a crede ca intr-adevar “Totul va fi bine”. In vremuri de izolare, de teama de coronavirus si de necunoscut, in care tanjim dupa normalitate, desenele a mii de copiii din intreaga lume, afisate la ferestre, ne-au obligat sa acceptam realitatea si sa mergem mai departe.

Dincolo de simbolistica puternica a curcubeului si de impactul pe care l-a avut asupra omenirii in primavara acestui an, se afla prezenta lui intr-o serie de jocuri educative si creative pentru copii. De la cele mai mici varste, acestia se intalnesc cu cele 7 cunoscute culori.

Curcubeul si jocurile pentru copii

Jocurile-curcubeu au diferite scopuri, de la invatarea culorilor la dezvoltarea abilitatilor motorii si a coordonarii ochi-mana.

Cele destinate copiilor de varste mai mici au ca scop in principal invatarea culorilor si exersarea memoriei vizuale. Copiii vor trebui sa asocieze culoarea de pe jeton cu cate un obiect indicat de catre adult.

Mai exista si categoria jocurilor-curcubeu formate din piese de lemn care permit dezvoltarea motricitatii si coordonarea ochi-mana. Un astfel de exemplu este piramida cu 8 piese de lemn, ideala in jurul varstei de 1 an. Bebelusul poate aranja pe o tija sau in afara acesteia piesele viu colorate in nuantele curcubeului. Mainile lui devin tot mai abile si pot stivui cu usurinta piesele in jurul tijei, experimentand treptat si ideea de centru.

Curcubeul din lemn, joc de inspiratie Waldorf

In magazinul nostru online www.bebe-toys.ro poti gasi 2 modele de curcubeu din lemn, cu 7 si 14 piese. Ele respecta cele patru caracteristici de baza ale une jucarii Waldorf, fiind potrivite copiilor de orice varsta.

1. Sunt placute la atingere si prietenoase cu mediul

Toate jucariile Waldorf sunt facute din materiale naturale, precum lemn, lana, matase sau bumbac. Pe langa faptul ca respecta principiile ecologiste, ele ofera o experienta senzoriala unica. O piesa de plastic nu se poate compara cu una din lemn. Materie vie, lemnul transmite micutului o senzatie de liniste si de confort.
Piesele curcubeului de lemn sunt colorate cu un lac pe baza de apa, non toxic.

2. Sunt frumoase si colorate

Aceasta conditie nu este dificil de indeplinit de catre o jucarie tip curcubeu. Cele 7 culori ale acestuia sunt o incantare pentru ochii oricui, adult sau copil.
Simtul vizual este la fel de important ca si cel tactil. Inconjurandu-ne copiii de lucruri frumoase, contribuim nu doar la starea lor de bine, ci si la dezvoltarea simtului estetic.

3. Sunt o sursa de inspiratie

Simple si fara prea multe detalii, ele stimuleaza imaginatia.
Piesele din curcubeul din lemn sunt foarte simple. Se pot stivui, sorta dupa marime sau aranja in diverse combinatii atat in plan orizontal, cat si vertical. Fiind arcuite, se integreaza organic in orice constructie, iar copiii le pot gasi multiple intrebuintari. Ei isi pot da astfel frau liber imaginatiei, imbinand placerea de a construi cu dezvoltarea abilitatilor motorii fine, a orientarii in spatiu si a simtului echilibrului.

4. Favorizeaza imitatia

Aceasta este o trasatura comuna majoritatii jocurilor. Jucandu-se, copiii imita de fapt lumea adultilor.
In acest caz, dincolo de a fi un joc de constructie, in aceasta perioada, curcubeul a insemnat ceva mai mult pentru copiii nostri.
La fel ca si noi, au fost conectati mai mult ca oricand la evenimente. Au fost si ei afectati de pandemia de coronavirus, fiind scosi din rutina zilnica. In acest context, implicarea lor in campania ‘’Totul va fi bine’’ a fost una formidabila. Au devenit si ei parte dintr-o poveste care parea initial departe, in lumea adultilor.

Copiii, afisand la geamuri desene cu curcubeul si mesajul plin de speranta “Totul va fi bine” vor ramane mult timp de acum inainte in memoria noastra, luptatori mici, cu suflete mari.

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.