Copilul meu este supraponderal: ce sa fac?

Ce parinte nu se bucura atunci cand copilul sau are pofta de mancare? Multi dintre noi am fost ingrijorati macar o data ca micutul nostru nu mananca suficient sau e prea slab.

Vine insa un moment cand ajungem sa ne facem griji exact pentru situatia opusa: excesul de greutate. Cand pofta de mancare devine incontrolabila, iar copilul incepe sa ia in greutate ar trebui sa ne punem niste semne de intrebare si sa vedem unde gresim.

Daca va aflati in aceasta situatie incepeti prin a va intreba de unde vine excesul de mancare. Identificand sursa problemei, veti putea apoi sa actionati eficient si sa eliminati orice impact negativ asupra dezvoltarii ulterioare a copilului. Nu uitati, ca pe langa aspectul fizic, ceea ce conteaza cu adevarat este starea sa de sanatate.

De ce mancam?

Omul modern nu mai traieste dupa principiul “mananc ca sa traiesc”. Mancarea a devenit de mult o placere si de multe ori mancam doar de pofta.
Asezati in fata ecranelor, avem obiceiul de a “ciuguli”, astfel ca intre mesele principale ingeram o cantitate deloc neglijabila de mancare si …calorii. Aceasta, combinata cu lipsa de miscare, va duce la o crestere in greutate, cu exceptia cazului in care ne bucuram de un metabolism accelerat. Dar cati dintre noi se pot lauda cu asa ceva?
In cazul copiilor situatia nu este cu mult diferita. Tot mai prinsi de lumea virtuala, captivati de ceea ce vad pe ecrane, ajung sa manance compulsiv si sa refuze miscarea in aer liber.

De ce mancam? Din mai multe motive: de pofta, de tristete, de nervi, de plictiseala. Asta e valabil mai mult pentru noi, adultii.

Greseala pe care o facem in raport cu copiii este ca le dam de mancare drept recompensa sau pentru a-i linisti. Daca sunt cuminti, le oferim o ciocolatica, daca plang, o bomboana si tot asa… Ei, toate acestea se aduna la un moment dat, mai ales daca micutii nostri sunt sedentari.
Sa recunoastem ca ei nu se mai joaca asa cum o faceam noi. Alergam cat era ziua de lunga in curtea blocului sau pe ulitele din satele bunicilor. Saream, ne cataram sau la scoala faceam ore de sport.
Vremurile s-au schimbat, iar noi trebuie sa ne adaptam si ne preocupam ceva mai mult de greutatea noastra, de cat si ce mancam.

Patru masuri esentiale pentru a tine sub control greutatea copiilor

Obiectivul nu este ca micutii sa slabeasca, ci sa ia cat mai putin in greutate pe masura ce cresc. Orice luare in greutate (in exces) inseamna un aport de calorii mai mare decat consumul.

Cum sa tinem sub control greutatea? Iata patru directii principale de urmat:

In primul rand, alimentatia trebuie sa fie echilibrata, variata si in cantitati rezonabile.

Incercati sa mancati impreuna, asezati la masa si nu pe canapea cu telefonul sau televizorul in fata. Concentrandu-va exclusiv pe mancare, veti transmite creierului mesajul de satietate.

Copilul trebuie sa fie cat mai activ posibil si sa practice in mod regulat un sport, daca este posibil.

Somnul este elementul-cheie in aceasta ecuatie. Noaptea, corpul secreta leptina sau “hormonul satietatii”. Cu cat doarme mai putin, cu atat copilului ii va fi mai foame, se va simti mai obosit si nu va avea chef sa faca miscare.

Important este ca viata lui sa aiba un ritm constant, cu repere principale precum: masa, joaca, somn, sport. El va deveni astfel si mai sanatos, dar si mai disciplinat si mai organizat, ceea ce il va ajuta cu siguranta in viata ulterioara de adult.

 

Lasa un comentariu

Mail-ul tau nu va fi publicat.